Jak przechowywać produkty spożywcze?

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest obowiązkiem każdego właściciela sklepu czy lokalu, który ma styczność z żywnością. Nie chodzi tu wyłącznie o oczywistą kwestię, czyli fakt, że niewłaściwe przechowywanie praktycznie natychmiastowo spisuje produkt na straty. Do tego dochodzą jeszcze wszelkie względy higieniczne, a dalej w konsekwencji zdrowotne i bezpieczeństwa. Nikt nie chce ryzykować zatrucia swoich klientów, gdyż jest to przysłowiowy gwóźdź do trumny, który z pewnością w tak trudnej branży jak gastronomiczna, spożywcza czy garmażeryjna nie jest potrzebny.

Szafa chłodnicza – zminimalizowanie ryzyka zepsucia towarów

szafa chłodniczaJak zaplanować własne zaplecza, aby nie musieć się martwić? Należy wybrać odpowiednie miejsce przechowywania żywności w dobranej do tego temperaturze. Najprostszym rozwiązaniem są regały chłodnicze, które można zaprogramować do tego, co akurat jest nam potrzebne. Oczywiście, w innej temperaturze przechowywana jest wędlina i mięso, w innej nabiał, a w jeszcze innej warzywa i owoce. Witryny chłodnicze pozwolą na połączenie praktycznego aspektu potrzeb z marketingowym, gdyż pozwalają na ekspozycję towarów w odpowiednich warunkach. Nierzadko widząc za ladą smakowite ciasta i ciasteczka klienci skuszą się na taki słodki wyrób. My mamy pewność, że nie zepsują się zbyt szybko i dodatkowo umożliwiamy skuteczną sprzedaż. Na zapleczu warto jest postawić specjalne urządzenie, jak szafa chłodnicza, która dzięki kontroli agregatów i większej pojemności właśnie tam doskonale się sprawdza. Jest ona dużo bardziej skuteczna niż zwykłe lodówki, gdyż może być dostosowane do wymagań indywidualnych poszczególnych klientów. Szafa chłodnicza pozwala na przechowywanie artykułów spożywczych do momentu ich umieszczenia w regałach chłodniczych czy też ekspozycji w witrynach.

Z pewnością warto jest zainteresować się tym, co oferuje rynek chłodniczy – bezpieczeństwo klientów, które w ten sposób zapewnimy, pozwoli na przygotowanie się na wszelkie inne niedogodności w tak trudnej branży jak te, które powiązane są ze spożywczą.