Jogurt domowy zdrowszy niż sklepowy

 

Jogurt to sfermentowany produkt powstały po dodaniu do mleka bakterii probiotycznych. Są to bakterie, które naturalnie występują w przewodzie pokarmowym człowieka i pomagają wyeliminować szkodliwe mikroorganizmy, które mogą powodować infekcje i choroby jelitowe.

Wartości odżywcze domowego jogurtu

prosty domowy jogurtZdarza się, że jogurty które kupujemy w sklepach poddawane są pasteryzacji, podczas której bakterie te giną. W takim przypadku oprócz walorów smakowych taki jogurt nie ma dla nas innych wartości.  Aby tego uniknąć sami możemy zrobić prosty domowy jogurt. Dzięki temu będziemy w stanie również kontrolować jakość składników, które do tego wykorzystamy. Najważniejszą sprawą jest jakość mleka. Najlepsze do tego celu jest mleko od krów karmionych trawą na pastwiskach, wolne od procesu pasteryzacji. Jest to o mleko jest bogate w białka, zdrowe tłuszcze, minerały i liczne enzymy potrzebne do ich wchłaniania. Jogurt domowy jest znaczącym źródłem potasu, fosforu, ryboflawiny, jodu, cynku i witaminy B5, czyli kwasu pantotenowego. Jogurt zawiera również witaminę B12, która utrzymuje czerwone krwinki i pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B12 znajduje się głównie w produktach zwierzęcych, takich jak kurczak i ryba, więc jogurt domowy będzie znakomitą alternatywą dla wegetarian. Jogurty kupowane w marketach mogą zawierać sztuczne substancje słodzące, jak również barwniki i substancje smakowe, których jak najbardziej powinniśmy się wystrzegać.

Wykazano, że sztuczne substancje słodzące przyczyniają się do zwiększenia masy ciała i zabijają zdrowe i potrzebne w celu prawidłowego trawienia pokarmów bakterie jelitowe.  Dzieje się to nawet w przypadku jogurtów wyprodukowanych z mleka ekologicznego, na których etykiecie możemy znaleźć cały wykaz sztucznych dodatków.